Huoneistokohtainen ilmanvaihto kasvattaa suosiotaan

LVI-suunnittelua ja energiatodistuksia asuin- ja teollisuuskiinteistöihin tarjoava Insinööritoimisto Entek Oy on osa useamman LVI-suunnittelutoimiston ketjua. Yritysryhmällä on toimipisteitä Kuopiossa, Vantaalla, Jyväskylässä, Lahdessa sekä Tampereella. Insinööritoimisto Entek uskoo joustavan suunnitteluyhteistyön ja hyvän tavoitettavuuden varmistavan parhaan mahdollisen lopputuloksen asiakkaalle.

– Tarjoamme LVI-suunnittelua uudiskohteisiin, omakotitaloista kerrostaloihin sekä teollisuus- ja hallikiinteistöihin. Energiatodistukset tulee laatia kaikista uudisrakennuksista, jotka saa niin ikään kauttamme. Myös rakennusautomaatiosuunnittelu ja olosuhdesimulointi kuuluvat palveluihimme,

toimitusjohtaja Tommi Hyvärinen kertoo.

Olosuhdesimulointi tuottaa tarkkaa dataa

Olosuhdesimulointia käytetään, kun lähdetään määrittelemään tiloja, joiden olosuhteissa on tarkat rajat lämpötilan suhteen. Hyvärinen mainitsee, että uudiskerrostaloissa täytyy tehdä olosuhdetarkastelu, ettei siellä ylity 150 astetuntia vuodessa.

– Tarkastelu tehdään olosuhdesimulointiohjelmistolla, jolla luodaan rakennuksen kaikki tilat ja ajetaan koko vuosi läpi minuutin tarkkuudella, käyttöajoineen, tarpeineen ja vuoden lämpötilatuloksilla, jolloin nähdään miten auringonsäteily ja lämpötilanvaihtelut vaikuttavat rakennuksen olosuhteisiin. Saavutettava tulos on todella tarkka, kun se vain tehdään oikein.

Huoneistokohtainen ilmanvaihto säästää asuinneliöitä

– Uudiskerrostaloissa olisi tärkeää huomioida huoneistokohtainen ilmanvaihto, sillä jokaiseen huoneistoon asennettava oma ilmanvaihto säästää tärkeitä asuinneliöitä. Tätä kautta vältytään ilmastointikuilujen tekemiseltä, joka säästää huoneistokohtaisesti noin neliön verran asuinpinta-alaa. Jos säästetään vaikka 29 neliötä, 4000 euron neliöhinnalla, säästö on jo merkittävä, Hyvärinen mainitsee.

Huoneistokohtainen ilmanvaihto saadaan asennettua esimerkiksi kylpyhuoneeseen, jonne on saatavilla matalia ilmanvaihtokoneita. Tällä saadaan hallittua ilmanvaihtokoneen äänihaittaa ja pystytään säätämään asuntokohtaisia ilmavirtoja.

– Nykyisellään 10-15 % uudiskohteista toteutetaan huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla ja sen suosio on jatkuvassa kasvussa. Kustannuksiltaan se on aika samalla viivalla keskitettyyn ilmanvaihtoon verrattuna. Tosin sen huoltokustannukset ovat hiukan isommat, koska sinne on käytävä vaihtamassa suodattamia huoneistokohtaisesti. Huoltokustannuksilta ei voi toki välttyä keskitetyssäkään ilmanvaihdossa.

Jäähdytys kannattaa asentaa myös teollisuuskiinteistöihin

– Kun teollisuuskiinteistö- ja toimistotilat ovat samassa rakennuksessa, sinne kannattaa tehdä olosuhdesimulointi sekä miettiä jäähdytysjärjestelmää tapauskohtaisesti. On tärkeää että toimistossa on hyvä työskennellä, jota myös työntekijät ja mahdolliset tulevat vuokralaisetkin osaavat arvostaa, Hyvärinen mainitsee.

Merkittäviä kohteita

Yksi isoimmista Insinööritoimisto Entekin viime aikoina toteuttamista kohteista on ollut noin 2500 neliöinen liikekiinteistö, joka saneerattiin huoneistohotelliksi.

– Suunnittelimme hetki sitten myös viisikerroksisen, 29 huoneistoa käsittävän, uudiskerrostalon huoneistokohtaisen ilmanvaihdon. Molemmat kohteet sijaitsevat Kuopion lähiympäristössä.

Kehä kolmosen sisällä olemme toteuttaneet muutamia teollisuuskiinteistöjen LVI-suunnitelmia.

Ajoissa liikkeelle

Hyvärinen muistuttaa, että LVI-suunnitelmien osalta on tärkeää lähteä ajoissa liikkeelle, että lupa-asiat saadaan hoidettua ajoissa ja rakentaminen voidaan aloittaa aikataulussa.

– Pääkaupunkiseudulla luvissa voi mennä helposti neljäkin kuukautta ja liitoskuntalausuntoasioissa voi olla pahimmillaan 2-3 kuukauden ruuhka. Sanotaan että 3-4 kuukautta ennen rakentamisen aloittamista kannattaa alkaa liitoskuntalausuntoja sekä kyselemään LVI-suunnitelmia.